Honderden dode vogels door vogelgriep

Honderden dode vogels door vogelgriep

Honderden ganzen, meeuwen en roofvogels spoelen aan langs de Groningse Waddenkust. Allemaal het slachtoffer van de vogelgriep. Het aantal berichten over vogelgriep nam de laatste tijd wat af, maar blijkbaar was dat van korte duur.

De verspreiding van vogelgriep gaat snel, voornamelijk door de verspreiding van uitwerpselen. Een wandeling door een gebied met veel ganzen en met de mest onder je schoenen helpt de mens ook een handje (voetje) mee. Aangezien het virus overdraagbaar is op de mens is het belangrijk alert te zijn en hygiëne in acht te nemen.

Lees het hele bericht op:
RTVNoord | Vogelgriep slaat toe: honderden dode vogels langs Groningse kust

Vraag voor een van onze leden

Ik heb thuis (Maasland) een koppeltje Lakevelders ( haan + 3 hennen)
Nu ga ik mijn ren uitbreiden tot 120m2.
Ik zoek nog 2 hennetjes erbij. Zijn er bij de leden Lakenveldfokkers?
In de hoop iets te horen.

Mocht u iet weten kunt u het altijd via het bestuur (info@vpkv.net) laten weten

Stem op VPKV

Nee, we zijn geen politieke partij begonnen, maar we doen wel mee met een actie van Garvo. Onlangs heeft u op de website en in de nieuwsbrief kunnen lezen dat VPKV deelnemer is. In de afgelopen weken hebben velen de video van Garvo bekeken.
In totaal waren het zeker 8000 unieke views en dat betekent dat er dus minimaal €8000,- in de pot zit.

In deze volgende fase, die loopt t/m 28 maart a.s., moet VPKV zoveel mogelijk stemmen binnen halen. Hoe groter ons aandeel in de stemmen, hoe groter ons aandeel in de pot. Daarom vragen we u dus om te stemmen op VPKV. Dat doet u door op deze website te kiezen voor VPKV en uw e-mail adres op te geven. Vervolgens krijgt u een mail van Garvo met een activatie link. Pas als u op de link geklikt hebt is uw stem bevestigd en telt deze mee.

U kunt per e-mail adres eenmaal stemmen, maar als u meer mailadressen heeft ….
En u heeft vast ook familie, vrienden, buren en kennissen, die ook allemaal een mailadres hebben en die hebben ook weer familie en vrienden. Kortom, u snapt hoe het kan werken.

Hieronder vindt een korte video met uitleg hoe u kunt stemmen. We hopen uiteraard dat we met z’n allen een mooi bedrag binnen kunnen slepen. Oh ja … stem voor 28 maart!

The Private Life of Chickens

Kippen worden al jarenlang gehouden om het vlees en de eieren. In de loop der tijd zijn daar de hanengevechten en de shows bij gekomen. Maar waarom is de kip uitgekozen i.p.v. een van de andere vogelsoorten?

Onderstaande video is zeer de moeite waard om eens te kijken.

Meer lezen

Voer voor watervogels

KLN organiseert regelmatig een ExpertMeeting. Tijdens een ExpertMeeting komen een of meerdere experts aan het woord over een specifiek onderwerp binnen de kleindierhobby. Tijdens deze online meeting kunnen ‘aanwezigen’ vragen stellen.

Op donderdag 25 maart a.s. is Kasper Faunafood onze host in de ExpertMeeting “Voer voor watervogels”. U kunt hier online bij aanwezig zijn. Meldt u zich via deze link aan en in de week voorafgaand aan de meeting ontvangt u de benodigde gegevens.

Garvo beloont dierverenigingen

Beste leden,

VPVK heeft zich aangemeld voor een wedstrijd van Garvo. In de nieuwsbrief leest u daar ook over. De wedstrijd loopt in fases en de 1e fase is achter de rug. VPKV is geselecteerd en is één van de 100 verenigingen die mee kan doen.

Fase 2 loopt van 1 tot 14 maart. In deze fase moet een video van Garvo zo veel mogelijk unieke views krijgen. U kunt VPKV helpen door de video thuis of op het werk (dat zijn twee views!) te bekijken. Vraagt u ook bekenden, familie, buren om te kijken. Voor elke view stort Garvo 1 euro in een pot, met een maximum van €10.000, – Het zou dus mooi zijn als alle 100 verenigingen samen 10.000 views kunnen realiseren. 

In een volgende fase moet VPVK zoveel mogelijk stemmen zien te krijgen. Hoe groter het aandeel stemmen, hoe groter het aandeel uit de pot. Daarover later meer. Nu eerst zoveel mogelijk views! 

U kunt de video bekijken door op deze link te klikken: https://youtu.be/OwFVsTElMtw  

Ontwikkelen vogelgriepvaccin niet makkelijk

Het ontwikkelen van een breedwerkend vaccin tegen vogelgriep wordt een uitdaging de komende jaren. Tot op heden is dat niet gelukt en dan blijft vooralsnog als enige optie het ruimen en ophokken over.

Jaarlijks bestaat de kans dat wilde vogels het vogelgriep mee naar Nederland brengen. De roep om om hobbypluimvee te vaccineren lijkt groter te worden, maar vaccinatie klinkt makkelijker dan dat het is. In Nederland is er maar één geregistreerd vaccin tegen laagpathogene vogelgriep. En dat helpt dus niet tegen andere varianten.

Lees het hele artikel op NieuweOogst.

ExpertMeeting “Garvo voeding”

KLN organiseert regelmatig een ExpertMeeting. Tijdens een ExpertMeeting komen een of meerdere experts aan het woord over een specifiek onderwerp binnen de kleindierhobby. Tijdens deze online meeting kunnen ‘aanwezigen’ vragen stellen.

Op maandag 8 maart 2021 om 20:00 ’s avonds schuiven Herman Garretsen (algemeen directeur van Garvo) en Mariska Hooijer (productadviseur bij Garvo) aan bij de KLN Expertmeeting. Tijdens deze meeting vertellen ze over, maar willen ze vooral graag met jou in gesprek over – de titel zegt het al – voeding, vetering en vitaliteit. Als lid van de kleindierenvereniging is het voor jou als hobby of sport erg belangrijk dat je weet wát je moet voeren, welk effect dit heeft op de vertering en welke gevolgen dit heeft voor de vitaliteit van je dier. Naast dat de kennis vanuit Garvo graag met je gedeeld wordt, is er ook alle ruimte om je vragen te stellen of specifiek in te gaan op jou persoonlijke situatie.

Meer lezen

VPKV