Nobivac Myxo-RHD plus

Op 30 november jl. is, tijdens het Konijnen & Knaagdierensymposium van Proveto, het nieuws bekend gemaakt dat MSD Animal Health met het nieuwe vaccin Nobivac Myxo-RHD Plus op de markt gaat komen.

Dit vaccin beschermt een konijn 1 jaar tegen zowel myxomatose en RHD1 als RHD2. Daarmee kan MSD wel eens de eerste zijn die met een drievoudig werkend vaccin komt. Hiermee is een konijn met 1 injectie dus beschermd tegen alle bekende en dodelijke konijnen-virussen.

Het vaccin bevat twee levende myxoma-virussen waar, d.m.v. aanpassing van het DNA het RHD virus is ‘ingelast’. De verwachting is dat het vaccin in het voorjaar van 2020 beschikbaar komt.

Het vaccin kan vanaf 5 weken gegeven worden. Het advies is echter vanaf 7 weken, vanwege de maternale bescherming. Hierdoor zou het vaccin minder tot niet goed kunnen werken. Het vaccin geeft 12 maanden bescherming en moet dus jaarlijks herhaald worden. Bescherming treedt op 3 weken na vaccinatie en de entstof moet binnen 4 uur verwerkt worden na aanprikken/oplossen.

Op dit moment is er nog niet bekend of een booster noodzakelijk is en of er een verpakking van 50 doses beschikbaar komt.

Meer informatie en bron: European Medicines Agency | Nobivac Myxo-RHD Plus

VPKV