Vaccinatieronde NCD 2023

Voor diegenen die willen deelnemen aan de gezamenlijke NCD-vaccinatierondes voor de kippen.

Het vaccin is inmiddels binnen en je kunt het bij Fred van Winden in Zoetermeer ophalen op de volgende data:

  • zaterdag 2 december 2023, tussen 10.00 en 11.00 uur. Ik maak dan de vloeistof aan voor in het drinkwater.
  • zaterdag 23 december 2023, tussen 10.00 en 11.00 uur. Dan kan je de entstof om te sprayen bij mij ophalen. Graag een (planten)sproeier meenemen.

De kosten

1 t/m 20 dieren 10 euro
21 t/m 50 dieren 20 euro
51 t/m 80 dieren 35 euro
Meer dan 80 dieren 45 euro.

Het vaccinatieformulier kun je hier downloaden. Bij vragen: neem contact op met Fred van Winden

Hazenpest in Zuid-Holland

Tularemie of hazenpest, ook bekend als de konijnen-koorts, is een bacteriële zoönose die wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis en komt voor op het noordelijk halfrond. Het is een besmettelijke ziekte die bij de mens zeldzaam is maar wel gevaarlijk.

Er is hazenpest bij meerdere hazen vastgesteld, waaronder één in Zuid-Holland.

Lees het hele bericht:
Dutch Wildlife Health Centre | Hazenpest gevonden in Zuid-Holland

Lees meer

Gezondheidsonderzoek Noordshow

In het vraagprogramma van de Dierenparade Noordshow 2020 hebben we aangekondigd dat in samenwerking met dierenartsen, Kleindier Liefhebbers Nederland, Anicura, de World Rabbit Science Associaton en de Universiteit Utrecht er tijdens de Dierenparade Noordshow een gezondheidsonderzoek onder de konijnen gehouden zou worden. Dat is ook gebeurd! Het onderzoek is bedoeld om een indruk te krijgen van de gezondheid van onze raskonijnen, mee in relatie tot dierenwelzijn.

Er is ook aangekondigd dat wanneer het onderzoek uitgevoerd is, de secretaris van de Dierenparade Noordshow een vragenlijst stuurt naar de inzender waarvan een konijn het onderzoek heeft ondergaan. De vragenlijst is bedoeld voor de onderzoekers om een beeld te krijgen hoe wij in onze hobby met onze dieren omgaan.

Lees meer

Coronavirus en onze hobby

Via KLN ontvingen we onderstaand bericht:

Ook voor onze fokkers gelden de maatregelen om Coronavirus infecties zo min mogelijk op te lopen of te verspreiden. Werkzaamheden zoals voer halen en afvoeren van vuil strooisel wordt zo lang mogelijk uitgesteld en zoveel mogelijk in één keer gedaan. Vergaderingen, keuringen, examens zijn allemaal uitgesteld. Sociale media houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lees meer

Handvatten voor aanpak van bloedluis

Bloedluis is een lastig te verhelpen pprobleem

Vogelmijt is een lastig probleem, zowel voor de industrie met enorme hoeveelheden kippen als voor de particulier die enkele hoenders heeft.

De vogelmijt of bloedluis (Dermanyssus gallinae), is de meest voorkomende ectoparasiet bij hoenders. Deze luis zorgt voor stress en gezondheidsproblemen. Door deze problemen en afname van de eiproductie zorgt de bloedluis voor een behoorlijke (economische) schade per jaar. Doordat de hoenders zich niet lekker voelen ontstaat rusteloosheid, verenpikken, kannibalisme, bloedarmoede en zelfs de dood.

Lees meer

Slakken

In deze tijd van het jaar zien we ze weer overal, slakken. Naast dat ze de planten in de tuin niet met rust laten zijn ze ook gevaarlijk voor je huisdier.

Slakken zijn vaak gastheer van allerlei parasieten, zoals wormen. Een slak kan bijvoorbeeld het konijnenhok of -ren binnengaan en daar, middels het slijm, wormeitjes achterlaten op het voer. Een konijn eet het voer samen met de eitjes op en raakt besmet. De eitjes komen uiteindelijk in de blinde darm en komen er met de blindedarmkeutels weer uit. Doordat het konijn de blindedarmkeutels direct weer eet, herbesmet het konijn zich telkens weer.

Een behandeling met Panacur is dan noodzakelijk. Kijk voor meer informatie ook op de website van dierenkliniek Wilhelminapark

Pas op voor Jacobskruiskruid

Door de droge zomer van vorig jaar groeit er op veel plekken Jacobskruiskruid. Dit kruid is uitstekend in staat om zich te handhaven tijdens hitte en droogte.
De Gezondheidsdienst voor Dieren GD) waarschuwt houders van dieren om op te letten bij graskuil of hooi. Controleer bij aanschaf van hooi goed of er Jacobskruiskruid aanwezig is.

Juist in gedroogde vorm is Jacobskruiskruid een gevaar voor dieren. In verse vorm zullen dieren het namelijk niet zo snel eten, vanwege de bittere smaak.

Eén hapje Jakobskruiskruid kan er al voor zorgen dat levercellen afsterven, na ruime en langdurige consumptie ontstaat er ernstige en blijvende leverschade. Een vergiftiging kan zich openbaren via een verminderde eetlust, sloomheid, aborteren, vermageren, zenuwverschijnselen en sterfte.

Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren

Zoetstoffen zeer gevaarlijk voor je huisdier!

Zoetstoffen zijn niet geschikt voor dieren

Wanneer jouw huisdier een suikervrije ontbijtkoek, light yoghurt en andere light/zero producten opeet, kan dit een dodelijke afloop hebben. De zoetstoffen die in deze producten worden gebruikt, als vervanging van suiker, zijn zeer schadelijk voor dieren. De campagne die werd gestart door dierenliefhebbers, dierenartsen en de Koninklijke Peijnenburg, wil huisdiereigenaren waarschuwen voor de gevaren van deze stoffen.

Symptomen

De symptomen bij dieren kunnen na het eten van slechts een kleine hoeveelheid van een product met zoetstoffen al binnen een uur ontstaan. De zoetstof vergiftiging die je huisdier dan krijgt kan je herkennen aan braken, zwakte, toevallen en coma. Het kan ook voor leverfalen, stollingsstoornissen en zelfs de dood van je geliefde huisdier zorgen. Het gaat in dit geval om de zoetstof Xylitol.

Lees meer

VPKV