Dubbeldoelkippen steeds populairder

Steeds meer pluimveehouders starten met het houden van zogenaamde ‘dubbeldoelkippen’, dat zijn kippen met een tweeledig doel. Ze leggen goed eieren, zo’n 250 per jaar en zijn vervolgens ook nog eens geschikt als slachtkip.

Dhr. Wytze Nauta uit Amersfoort heeft inmiddels de 11e generatie van deze kippen. Vanuit de rest van Nederland, maar ook uit het buitenland is interesse in deze soort. Een aantal pluimveehouders starten met kippen van Dhr. Nauta, terwijl anderen zelf experimenteren met kruisingen.

De basis van de fokkerij ligt nu nog in Amersfoort waar de vijf families gescheiden van elkaar gehouden wordt. Nakomelingen van deze Vredelinger kippen worden per familie in groepen aan verschillende bedrijven verkocht. Inmiddels zijn er zo’n 30 bedrijven met elk tussen de 10 en 100 kippen in heel Nederland. Er ontstaan nu vier fokgroepen, één rond Rotterdam, één in de kop van Noord-Holland en Texel, één in regio Dronten-Steenwijk-Ommen en ook rondom Amersfoort. Door ze te spreiden wordt het risico van ruimen tijdens ziekte geminimaliseerd. De fokkers zijn voornemens om fokhanen met elkaar uit te wisselen waardoor verspreiding verder bevorderd wordt. 

Een nevendoel is om biologisch kippen te fokken en ze weer terug te brengen op het boerenbedrijf. Er is steeds meer vraag naar echte biologische eieren. Degene die uit grootschalige legkippenbedrijven wordt niet meer als echt biologisch beschouwd. Ook in Duitsland is men met een dergelijk project bezig, al ligt de nadruk daar wat meer op het vlees dan op de eieren.

De basis voor de dubbeldoelkippen vormen een aantal hybriden, Sussex kippen en een Hagheweyder haan . Rond 1980 heeft Andreas Wijgmans op het landgoed Hagheweyde bij Warmond een dubbeldoelkip ontwikkeld voor de biologische landbouw. 

Bron: BioJournaal

 

VPKV